Biserica de lemn Sfantul Pantelimon din oras este o frumoasa constructie transilvaneana si mai este numita si Biserica lui Horea sau Bisericuta de lemn din Albac!

 A fost construita in anul 1746 in Albac, judetul Alba in apropiere de satul natal al lui Horea!

Pentru constructie s-au folosit barne groase din lemn, cioplite si imbinate la colturi fara cuie, in stil coada de randunica!

 Constructorii au respectat traditiile mestesugaresti specifice Tarii Motilor!

La sfintire in anul 1746 biserica a primit hramul Nasterea Maicii Domnului!


Se speculeaza ca in biserica a invatat sa scrie si sa citeasca ba chiar ca ar fi fost cantaret in biserica Horea, liderul rascoalei de la 1784!

Deoarece bisericuta era mica iar populatia  din zona in crestere motii din Albac si-au construit o biserica mai mare din caramida si piatra! Cu aceasta ocazie autoritatile austro-ungare au dispus demolarea micii bisericute! 

Aceasta a fost demontata dar nimeni nu a vrut sa se atinga de materialul rezulatat! 

In acea perioadă, marele istoric Nicolae Iorga vizita Țara Moților, prilej cu care a aflat despre destinul trist al lăcașului de cult.

 Întors la București, acesta ii povesteste lui Ion I. C. Brătianu, pe atunci ministru de interne, și au întocmit împreună un plan pentru a salva bisericuța din Albac – acum redusă la stadiul de stivă de lemn – de la un final dramatic.

Astfel Brătianu merge în Țara Moților și cumpără biserica drept lemne de foc, transportând-o apoi cu sănii trase de boi, apoi cu plute pe Arieș și ulterior cu trenul.

Tot el decide reconstruirea bisericii  la Florica (azi Ștefănești, jud. Argeș), pentru care îi angajează pe meșterul dulgher Vesa Nicolae din Sohodol și ajutoarele sale. 

Aceștia reconstruiesc cu migală biserica pe o temelie nouă, păstrând materialele originale și înlocuind doar câteva grinzi care s-au pierdut în timpul transportului de la locatia initiala!

La interior, Brătianu înnobilează biserica lui Horea cu donații care amintesc de ceilalți lideri ai răscoalei țărănești, Cloșca și Crișan, făcute de preotul Piso din Brad.

 Astfel, în bisericuță sunt montate “porțile împărătești de la biserica lui Cloșca din Cărpiniș și potirul de lemn de cireș de la Biserica din Mesteacăn, unde jurase Crișan”, ce contribuie la o înviere simbolică, pe teritoriul a ceea ce era atunci România, a idealurilor românilor de peste munți.

Dupa moartea lui I C Bratianu bisericuta este data uitarii si este aproape parasita iar noul salvator al bisericii din Albac a fost Preafericitul Justinian Marina, Patriarhul României, care a vizitat moșia Florica în anul 1954, împreună cu Episcopul Iosif al Râmnicului și Argeșului.

 Văzând starea proastă în care se afla biserica, acesta a decis s-o mute la Olănești. Astfel, biserica a fost strămutată din nou, amplasată pe malul stâng al văii râului Olănești, 

pe terenul donat de Gheorghe Baicu din Pietriș-Comanca, și reclădită din temelie pe un fundament de piatră (bolovani de râu), respectând vechile însemnări. Ea a păstrat forma inițială de corabie și turla înaltă, 

care se ridică la 21 metri deasupra solului.


Dupa revolutie Biserica a trecut printr-un amplu proces de consolidare, conservare și restaurare generală, finalizat în 1996. În același an, cu prilejul aniversării a 250 de ani de la construire, bisericuța din Albac a fost resfințită,

 slujba fiind săvârșită de Preasfințitul Părinte Gherasim, Episcopul Râmnicului. Astăzi, biserica lui Horea poartă hramurile Nașterea Maicii Domnului și Sf. Mare Mucenic Pantelimon


Bijuterie a arhitecturii transilvănene și a măiestriei meșterilor din Albac, biserica de lemn cu hramul Sfântul Pantelimon din Băile Olănești este, mai presus de o clădire sau un lăcaș de cult, un simbol al istoriei poporului român.

 Monument unic în patrimoniul cultural, istoric, religios și arhitectural românesc, ea se impune ca un reper coagulant între trei dintre regiunile României (Transilvania, Muntenia și Oltenia) în care și-a găsit casă.