Oficial deşi nu este trecut în arhive sau in alte documente justificative ca şi castel si nici nu apare o consemnare istorica in acest sens, în Baile Olanesti există o astfel de construcţie, un mini castel, mai bine spus.

Acesta este localizat imediat langa grupul central de izvoare din statiune.

Istoria acestui mic castel este legata atât de doctorul Hoenig, ( cel care îl înlocuieşte imediat după primul război mondial pe doctorul Puţureanu în cadrul societăţii „Olăneşti S.A.”, companie înfiinţată de Banca Marmorosch-Blank şi 

Banca de Scont a României) cât şi de Casa Regală. Doctorul Hoenig, director al sanatoriului Olanesti de origine evreiasca a obtinut cetatenia romana in anul 1911!

În 1940, are loc ocupaţia germană a României şi evident tacit o vânătoare de evrei iar dr, Hoenig este pe lista neagră. Acesta este salvat de casa regală, fiind naturalizat la Olăneşti.

Acesta, spun legendele, a dorit să-i ofere regelui Mihai un cadou şi a ales un versant din staţiune, unde a ridicat un mic castel cu două camere de oaspeţi dar şi cu un rezervor de apă. 

Castelul se spune ca a fost construit cu piatra de rau urcata cu magarii! Atunci cand a fost contruit a fost cea mai inalta cladire din statiune!

Castelul a fost terminat însă prea târziu, regele Mihai nu a mai beneficiat de el, pentru a o perioadă acesta a fost preluat de BOR, imedit după 1947, aici înoptând în câteva rânduri chiar patriarhul Iustian Marina.

Turnul cilindric este compus dintr-un living la parter, două camere de oaspeți la etaj și o terasă deschisă la ultimul nivel.

In prezent clădirea castelului gazduieste un micut bar-restaurant unde turistii pot servi masa si pot petrece clipe de relaxare in mijlocul naturii!

Daca sunteti in statiune va recomandam sa il vizitati si sa serviti cel putin o cafea in acest loc inedit!